Next masterclass this monday at 13.00 PM
Eiwitten
De kracht van eiwitten.
Benieuwd naar wat eiwitten eigenlijke echt voor jou doen? In deze sessie ontdek je hoe eiwitten je spieropbouw, herstel en immuniteit ondersteunen. We bespreken hun invloed op jouw energie en spijsvertering, en wat het verschil is tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren.
Daarnaast gaan we dieper in op collageen: oh jawel, het biedt meer dan alleen anti-aging voordelen. We delen hoe je slim kan omgaan met proteïneshakes. Met de nieuwste wetenschappelijke inzichten vertalen we complexe biochemie naar praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt voor meer energie .
Wil je toegang tot de sessie en praktische tools? Klik hier!

Eiwitten 💪
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en spelen een cruciale rol in spieropbouw, weefselherstel, en het functioneren van organen. Ze zijn ook essentieel voor de spijsvertering, het immuunsysteem, en de signaaloverdracht tussen cellen.
Eiwitten zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren die met elkaar verbonden zijn door peptidebindingen. Er zijn ongeveer 20 verschillende aminozuren die samen eiwitten vormen.
Deze aminozuren zijn essentieel voor verschillende biologische functies en worden vaak onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren, afhankelijk van of het lichaam ze zelf kan aanmaken of dat ze uit de voeding moeten worden gehaald. Volwassenen hebben gemiddeld 50-70 gram eiwitten per dag nodig, afhankelijk van hun gewicht en levensomstandigheden.
Niet - Essentiële Aminozuren
Niet-essentiële aminozuren zijn die aminozuren die ons lichaam zelf kan aanmaken, zelfs als ze niet uit de voeding komen. Ze zijn nog steeds belangrijk voor tal van lichaamsfuncties.
Essentiële Aminozuren
Essentiële aminozuren zijn die aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten ze uit onze voeding worden gehaald. Er zijn negen essentiële aminozuren Eiwitten zijn aanwezig in zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen.
Dierlijke eiwitbronnen omvatten oa: vlees, vis, eieren, melk en melkproducten, die vaak als compleet worden beschouwd vanwege hun volledige spectrum aan essentiële aminozuren.
Plantaardige eiwitten zijn te vinden in oa: peulvruchten, noten en zaden, evenals in graanproducten bevatten waardevolle eiwitten, al zijn ze niet compleet.
Belangrijke informatie om te weten over de eiwitbronnen
Dierlijke eiwitten worden vaak aanbevolen omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten in de juiste verhoudingen en vaak beter worden opgenomen door het lichaam. Ze zijn ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en ijzer. Plantaardige eiwitten kunnen ook gezond zijn, maar soms missen ze bepaalde essentiële aminozuren of worden minder goed opgenomen. Ze kunnen goed worden aangevuld door verschillende plantaardige bronnen te combineren.
Een specifiek voorbeeld is tryptofaan, een aminozuur dat helpt bij de productie van melatonine, ons slaaphormoon. Omdat ons lichaam sommige aminozuren niet zelf kan aanmaken, moeten we deze uit onze voeding halen.
Proteineshakes
Proteïneshakes kunnen nuttig zijn als aanvulling op je voeding, maar kies voor hoogwaardige proteïneshakes zoals isolaten met een compleet aminozuurprofiel, goede verteerbaarheid, zonder onnodige additieven, als aanvulling op je dieet.
Eiwitisolaten zijn ideaal omdat ze een hoge eiwitconcentratie bieden, minder vet en koolhydraten bevatten, snel worden verteerd en vaak vrij zijn van lactose en allergenen.
Wat als je eiwitten niet kan verteren?
Bij problemen met eiwitvertering kunnen symptomen optreden zoals oa. winderigheid en een opgeblazen gevoel. Dit kan soms worden verholpen door beter te kauwen en voldoende maagzuur te produceren. Ook benieuwd of jij voldoende maagzuur heb, dan hebben we voor jou hier test die je kan downloaden. Voor ernstige klachten is het raadzaam een gezondheidsprofessional te raadplegen